Tietoja minusta

maanantai 16. elokuuta 2021

3 VINKKIÄ HYVÄÄN PERUSISTUNTAAN

1. Hengitä alas kohti hevosta

Hengityksellä on uskomattoman suuri vaikutus ratsastuksessa. Osaatko hengittää tasaisesti rauhallisessa rytmissä niin ettet hengästy ratsastuksen aikana vai unohdatko kenties välillä hengittää kokonaan, kun keskityt hevoseen? Hengitätkö pinnallisesti ylhäällä rintarangassa vai saatko hengityksen vaivatta kulkemaan alas ristiselkään asti?

Jos sinulla on tapana hengästyä helposti ratsastuksen aikana, kannattaa ihan ensimmäiseksi käyttää hetki oman hengittämisen ajatteluun, koska se luo paljolti perustan sille miten hyvin tunnet istunnallasi hevosen liikkeet. Kokeile ensin löytää hyvä hengitysrytmi käynnissä ja sitten ravissa. Voit laskea ensin sisäänhengittäessä rauhassa yy-kaa-koo ja sitten taas uloshengittäessä sama yy-kaa-koo. 

Tunnustele seuraavaksi missä hengität, rintarangassa vai läpi kehon. Rintarangassa tapahtuva hengitys on pinnallista ja lyhyttä ja silloin hengästyt helposti. Ylhäällä rintarangassa hengittäminen ei myöskään päästä painoasi kunnolla tippumaan alas hartioista, eli jäät helposti hieman irti hevosesta etkä näin ollen tunne niin tarkkaan hevosen liikkeitä. Pyri siis saamaan jokainen uloshengitys kulkemaan alaspäin läpi kehon niin, että todella tunnet samalla kuinka paino valuu hartioista alaspäin. Voit hyvin kuvitella, että alhaalla ristiselässäsi juuri häntäluun yläpuolella olisi reikä, jota kautta puhallat ilman hitaasti jokaisella uloshengityksellä ulos.

Kun tunnet, että pystyt hengittämään ulos alaselän/lantion kautta niin tunnet samalla myös kuinka painosi valuu hartioista alas kohti istuinluitasi ja istuntasi tulee lähemmäksi hevosta. Tunnet paremmin hevosen selän liikkeet ja voit myös helpommin ennakoida hevosen liikkeitä ja vältät tilanteita, joissa hevonen meni toiseen suuntaan ja sinä menitkin eri suuntaan. 

Jos ilman jalustimia ratsastaminen jännittää, opettele ensin oikeanlaista hengitystä. Pian huomaat, että sinulla onkin jo paljon varmempi olo hevosen selässä, kun istut niin paljon lähempänä hevosta.  


2. Tarkista löydätkö lantionpohjalihakset

Hengitysharjoituksen jatkeeksi on hyvä kokeilla missä kunnossa syvät vatsalihaksesi ovat, koska niitä tarvitset hyvään perusistuntaan. Kokeile tehdä ensin tämä harjoitus hevosen seistessä paikallaan, koska tähän tarvitset kaiken keskittymisen.

Laske ensin jalustimet irti jaloista ja voit hyvin pyytää jonkun avuksi pitämään hevosestasi kiinni, niin että voit keskittyä täysin harjoitukseen eikä sinun tarvitse miettiä lähteekö hevosesi liikkeelle samalla. Koita hakea hyvä ryhti ylävartaloon niin että istut suoraan istuinluidesi yläpuolella ja niin että hengitys kulkee alas ristiselkään asti. Voit hyvin pyytää avustajaasi kertomaan samalla että istutko suorassa vai nojaatko kenties liikaa taakse. Jos sinulla on peilit joista voit tarkistaa istunnan suoruuden niin tarkista sieltä ettet nojaa taakse. Jos sinulla ei ole peilejä, kokeile nojata kerran hieman enemmän eteenpäin kohti hevosen kaulaa säilyttäen ylävartalo samalla suorana ja kokeile mistä löytyy se kohta jolloin hengityksesi kulkee parhaiten alas istuinluitasi kohden.

Seuraavaksi uloshengityksen aikana laihista alavatsaa häpyluun seudulta sisään ja nosta samaan aikaan rauhallisesti molempia jalkoja reisistä hieman ylös ja laske sitten rauhassa alas. Tässä riittää että nostat ihan vain muutaman millimetrinkin jalkoja niin että tunnet vain kuinka alavatsalihakset jännittyväy ja kuinka jalkojen paino kohoaa hieman irti satulasta. Tunnet samalla kuinka paino tulee tänä aikana pelkästään istuinluiden päälle. Nyt on erityisen tärkeää että keski- ja ylävartalon asento säilyy täysin liikkumatta, eli ettei ylävartalosi horjahda millimetriäkään taaksepäin, koska siinä tapauksessa teet vahingossa liikkeen selkälihaksillasi alavatsalihasten sijaan. Tärkeää on myös, ettei vatsa ja pallean seutu pullahda eteenpäin, koska tarkoitus ei ole nyt käyttää vain isoja pinnallisempia vatsalihaksia vaan nimenomaan niitä syviä alavatsan lihaksia. Voit tässä kohtaa hyvin taas kokeilla nojata hieman ylävartaloasi eteenpäin samalla kuin hengität ulos ja nostat jalkoja, jolloin sinun on helpompi saada liike kohdistumaan alavatsalihaksiin eikä selkälihaksiin.





Toista harjoitusta hyvin rauhalliseen tahtiin muutaman kerran ja pidä tauko. Muista että tämä on paljon vaikeampi harjoitus kun miltä se voi yksinkertaisuudessaan vaikuttaa! Muista huolellinen uloshengitys aina samaan aikaan! Kun saat varman tunteen siitä, että olet löytänyt oikeat lihakset, voit kokeilla samaa harjoitusta yhtä rauhallisesti käynnissä.

Tuntuuko, että on vaikea pitää keski- ja ylävartalo paikallaan kun teet tätä harjoitusta? Tai tuntuuko, että on vaikea pystyä hengittämään samaan aikaan? Silloin voi olla hyvä että aloitat istunnan parantamisen harjoittamalla syviä vatsalihaksiasi ensin ilman hevosta jumppamatolla tai esimerkiksi jumppapallon avulla ja sitten vaan kokeilemaan uudestaan samaa hevosen selässä.

3. Kädet

Kädet ovat hyvin tärkeä osa istuntaa, koska käsistä ratsastajalla on suora yhteys hevosen herkkään suuhun. Lisäksi ratsastajan käsien hallinta vaikuttaa myös hyvin paljon muun istunnan tasaisuuteen. Kun kädet ovat hyvin, on muukin istunta tasaisempi. Päinvastoin, jos ratsastajan kädet heiluvat paljon, on ratsastajan huomattavasti vaikeampaa säilyttää tasapainoa muussakaan istunnassa saati koordinoida, mitä muilla ruuminosillaan tekee samaan aikaan.

Aloita laittamalla nyrkit pystyyn niin, että peukalo on päällimmäisenä ja sulkee ohjan nyrkin sisään. Sen jälkeen laita kädet vierekkäin niin, että käsien välissä on suunnilleen yksi tai kaksi nyrkin mittaa. 

Työnnä nyt molempia nyrkkejä hieman eteenpäin kohti hevosen suuta, niin että kädet ovat selvästi satulan edessä ja tunnet silti vielä kevyesti hevosen suun ohjissa. Säädä myös ehdottomasti ohjien pituus niin, että kätesi ovat oikeassa paikassa riittävän edessä. Yleisin ongelma ratsastajalla on, että vedetään kädet taakse lähemmäs itseä ja sen vuoksi neuvon enemmin kiinnittämään huomiota siihen, että kädet ovat riittävän edessä. Kokeile lähteä käyntiin ja säilyttää käsissä koko ajan tämä tunne, että ne kevyesti myötäävät kohti hevosen suuta. Tässä kohtaa voit taas tarkistaa samalla hengityksesi ja ajatella että hengität aina myös käsiesi kautta ulos, jolloin kätesi myötäävät luonnollisemmin mukaan hevosen liikkeeseen. Hyvin yleinen ongelma ratsastajilla on se, etteivät ratsastajan kädet myötää täysin samassa tahdissa mukaan liikkeeseen, jolloin myös tuntumaa on vaikea säilyttää pehmeänä ja tasaisena. Tällöin ongelmana on usein hengitys.

Mitä jos kädet aina ajautuvat levälleen?

Jos sinun on vaikea pitää käsiä lähekkäin niin voit tehdä ohjista sillan käsien väliin. Tämä auttaa hyvin rauhoittamaan kädet ja keskittymään enemmän istunnalla ja pohkeella ratsastamiseen.  



Mitä jos toinen käsi on aina ylempänä kuin toinen? 

Saat kädet pysymään samassa tasossa helposti laittamalla raipan peukoloiden alle. Näin nyrkit pysyvät samalla myös pystyssä. Kokeile myödätä käsillä työntäen raippaa kohti hevosen kaulaa. Saat hyvin tunteen, että myötäät samaan aikaan ja saman verran molemmilla käsillä eikä kädet leviä liikaa myödätessä.



Mitä jos kädet nousevat pidättäessä ylös?

Voit laittaa satulaan kiinni "kauhukahvan", joka auttaa sinua pidättäessä pitämään kädet paremmin alhaalla ja käyttämään enemmän istuntaa käsien sijaan. Kauhukahvoja/satulan kantohihnoja löytyy hyvin varustetuista ratsastustarvikeliikkeistä. Kannattaa ostaa nahkainen kestävä hihna, ei muovikiinnikkeillä varustettua. Voit myös käyttää esimerkiksi suitsien alaturpahihnaa, jos sinulla on riittävän pitkä sellainen ylimääräisenä. 

Pidättäessä hevosta, ota pikkusormilla kevyesti kiinni kauhakahvasta, jotta muistat pitää kädet alhaalla. Näin pääset myös paremmin istumaan alas pidätteessä kun kädet ja hartiat eivät nouse ylös. Kauhukahvaa voi myös käyttää apuna, kun harjoittelet istumaan syvemmälle alas satulaan, mutta siitä lisää myöhemmin.



Kun kädet ovat muuten järjestyksessä, tsekkaa vielä että joka kerta kun hengität ulos, kädet rentoutuvat alas ja myötäävät hieman eteen, ja hevosesi kiittää sinua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

STEP BY STEP: Oman lähtötason arviointi

Mikä on tämän hetkinen tasosi? Oman tason tiedostaminen on tärkeää, jotta osaat asettaa tavoitteesi oikein sekä tehdä hyvän harjoitussuunnit...