Tietoja minusta

sunnuntai 10. lokakuuta 2021

RATSASTAJAN OHEISHARJOITTELU: Vaihtoehto juoksemiselle - MBT kengät

Ratsastuksen oheisharjoittelu on tärkeää kaikille tavoitteellisille ratsastajille ja oheisharjoitteluun on monia eri tapoja ja lajeja. 

  • Hyvä ratsastaminen edellyttää hyvää keskittymiskykyä. Kestävyyden kehittäminen on tärkeää, koska se pidentää myös sitä aikaa, jonka jaksat olla keskittyneenä hevosen selässä. 
  • Vain suora ratsastaja voi tehdä hevosesta suoran. Kehon symmetrisyys on olennainen osa ratsastusta, koska haluammehan että hevosemmekin liikkuvat mahdollisimman suorana ja tasapainossa. 
  • Tasapaino ja keskivartalon hallinta on tärkeää, jotta voimme kontrolloida apuja, joita annamme hevoselle sekä mukautua istunnalla hevosen liikkeisiin niin että hevosen on vaivaton liikkua allamme.

Oheisharjoittelu kannattaa olla sellaista, jota voit toteuttaa muun aikataulun puitteissa ja joka harjoittaa niitä ominaisuuksia joita tarvitset ratsastuksessa. Juokseminen ei aina ole mahdollista, mutta reipas kävely voi sen sijaan olla hyvinkin tehokas harjoittelutapa, etenkin jos kävelet MBT kengillä 😉! Ja kun kävelemään lähtee, niin tottakai se kannattaa tehdä parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikä MBT kenkä?!?

MBTkengät.fi-sivustoa lainaten "MBT jalkineessa on ainutlaatuisesti pyöristetty pohja joka vähentää painetta selässä, lonkassa, polvessa ja nivelissä sekä parantaa ryhtiä ja vahvistaa lihaksistoa." 

MBT Classic Navy


MBT kengät ovat kengät, jotka pitäisi löytyä jokaisen ratsastajan varusteista. Kun laitat MBT kengät jalkaan niin seisot yhtäkkiä ihan itsestään juuri siinä oikeassa ryhdissä ja tasapainossa, jossa sinun kuuluukin olla. Ja seisot tasan! MBT kengät aktivoivat hyvin syviä lantionpohjalihaksia, niitä kuuluisia "ryhtilihaksia", jotka ovat meille ratsastajille tärkeitä. Syvät lantionpohjalihakset auttavat oikeanlaiseen istuntaan ja parempaan istunnalla vaikuttamiseen. 

Miksi MBT kenkä on juuri oikea ratsastajille?


MBT kenkä saa sinut hyvään ryhtiin sekä lantion tukevaksi ja oikeaan asentoon ylävartalon alle. Jos lonkankoukistajalihakset ovat kireät, voi lantiota olla vaikea saada oikeaan asentoon. MBT kenkien tuodessa sinulle ilmaiseksi hyvän ryhdin myös lonkankoukistajat venyvät sopivasti niin, että huomaat lantion olevan paremmassa asennossa jo valmiiksi kun istut satulaan. 

Hyvän ryhdin harjoittaminen vie aikaa, vaatii toistoja ja lihaskuntoa. Koska aika on rajallista ja hevosen hoitoon ja muihin tallihommiin menee myös aikaa, kannattaa miettiä voisitko "lyödä kaksi kärpästä samalla iskulla". Mitä jos kävelisitkin MBT kengillä työmatkoja tai tallimatkoja ja harjoittaisit omaa ryhtiä ja suoruutta jo ennen hevosen selkään istumista. Lupaan että ratsastus on kivempaa ja hyvän istunnan harjoittelu tehostuu hurjasti! Myös hevosesi kiittää!

Kokemuksia MBT kengistä

Olen kärsinyt nuorempana paljon selkä- ja niskavaivoista. Minulla oli aikoinaan välilevyn pullistuma kaularangassa, skolioosia selässä ja lantio vinossa, jonka vuoksi kävin vuoden ajan aktiivisesti OMT-fysioterapiassa. Olen ollut pienestä asti "suoruusfriikki" ja kunnianhimoisena ratsastajana myös tiedostanut kuinka ensiarvoisen tärkeää oman kehon suoruus on. Tanssin lapsena usean vuoden ajan klassista balettia, josta jäi myös mieleen hyvä ryhti. 

Fysioterapian myötä ymmärsin kuinka oikeastaan kaikki selkä- ja niskävaivat katosivat sillä, että löysin oikean ryhdin. Ja se oikeanlainen ryhti tulee vatsalihaksia ja syviä lantiopohjalikasia harjoittamalla. Taustastani johtuen olen myös ollut aina hyvin tarkka siitä millä satuloilla ratsastan, koska haluan säilyttää nimenomaan sen oikeaoppisen ryhdin. 

Joskus vanhat ongelmani kuitenkin kummittelevat ja saatan herätä niin että niska on todella jumissa. Tehokkain apu hartiajumiin on ollut se, että lähden reippaalle kävelylle MBT kengillä. Silloin löydän keskivartaloni taas oikeaan asentoon, saan painon jakaantumaan tasan jaloilleni ja kädet heilumaan vapaasti. Ja hups! Verenkierto lähti liikkeelle hartioissa, kroppa tuntuu taas suoralta ja hengitys kulkee alas lantioon asti, ihan kuten hevosen selässä istuessakin pitäisi kulkea!

MBT kengät ovat myös ehdoton lempparini pitkinä valmennuspäivinä. En tykkää istua tuolissa valmentaessani vaan tykkään aina seisoa kentällä lähempänä oppilasta. MBT kengillä seistessäni pidän automaattisesti hyvän asennon koko päivän, jolloin ristiselkä ei tunnu puutuneelta pitkänkään valmennuspäivän päätteeksi. Lisäksi saan pientä lihaskoordinaatiotreeniä itse siinä samalla kun valmennan muita 😉

Kun olen ollut Saksassa valmentautumassa hevosteni kanssa niin, etten ole ollut töissä samaan aikaan, on minulla ollut päivisin hyvin aikaa muulle harjoittelulle. Mukanani on ollut aina juoksulenkkarit ja MBT kengät. Tykkään käydä juoksemassa kauniissa maisemissa, mutta koska ratsastuksessa nilkan ja polven seudun lihakset eivät kehity niin vahvoiksi, voi liika juokseminen yhtäkkiseltään koitua ongelmaksi. Siihen olen huomannut MBT kengillä kävelyn olevan hyvä lisä. Silloin en rasita samalla tavalla niveliä ja saan silti tehokkaan treenin juuri oikeisiin lihaksiin. 

Last but not least - super vinkki oheisharjoitteluun!




Jo pelkästään reipas kävelylenkki MBT kengillä saa vatsalihakset ja pakaralihakset ilmoittamaan olemassaolostaan seuraavana päivänä. MBT kengillä kävely kannattaakin aloittaa maltillisesti, koska vaikka kyseessä on "vain" kävely, voi sen rasittavuus yllättää. 

Olin jo pidemmän aikaa miettinyt, että haluan kokeilla lisätä vielä jotain MBT kengillä kävelyyn. Mitä olisi MBT kengät ja kävelysauvat! Kävin hakemassa kaupasta kävelysauvat ja lähdin elämäni ensimmäiselle sauvakävelylenkille. Superhyvä kokonaisvaltainen treeni koko keholle. MBT kengillä saat tehokkaan treenin ryhtilihaksille ja jalkalihaksille ja sauvoilla lisäät vielä hieman tempoa, sykettä ja ylävartalon treeniä! Täydellinen combo! Eikä tarvitse edes juosta 😉😉






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

STEP BY STEP: Oman lähtötason arviointi

Mikä on tämän hetkinen tasosi? Oman tason tiedostaminen on tärkeää, jotta osaat asettaa tavoitteesi oikein sekä tehdä hyvän harjoitussuunnit...