Tietoja minusta

torstai 10. maaliskuuta 2022

STEP BY STEP: Oman lähtötason arviointi

Mikä on tämän hetkinen tasosi?

Oman tason tiedostaminen on tärkeää, jotta osaat asettaa tavoitteesi oikein sekä tehdä hyvän harjoitussuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Omaa tasoa kannattaa tarkastella mahdollisimman monesta eri kulmasta. Taitotaso, oma fyysinen kunto, teoriatieto, psyykkinen vahvuus. Kaikki ominaisuudet, jotka vaikuttavat suorittamiseesi. 

Mieti ja kirjoita paperille, mitkä ovat 

  • sinun vahvuudet tällä hetkellä (taitotaso, oma fyysinen kunto, teoriatieto, psyykkinen vahvuus)
  • sinun heikkoudet tällä hetkellä (taitotaso, oma fyysinen kunto, teoriatieto, psyykkinen vahvuus)
  • asioita, joita voit parantaa pienellä työllä
  • asioita, joiden parantaminen vaatii suurempaa toimintaa

Moni ratsastaja on kunnianhimoinen ja halu kehittyä ja menestyä kilpailuissa on kova. Tässä tuleekin usein ero positiivisen ja negatiivisen ajattelun välille. Positiivinen ihminen unelmoi isosti. Välillä unelmat vievät jopa vallan niin, että ihminen näkee oman tasonsa hieman korkeampana kuin mitä se todellisuudessa on. Lyhyen ajan tavoitteet saatetaan asettaa turhankin korkealle ja sitä kautta suorituspaineet kasvavat hallitsemattoman isoiksi. Liian suuren paineen alla suorituskyky huononee. Usein tällainen ihminen saattaa tiedostaa itsekin sisimmässään oman käsityksensä olevan hieman epärealistinen, mutta haluaa silti seurata unelmaansa ja tavoittelee jatkuvasti korkealle. Itse lukeudun näihin ihmisiin. Vasta kun olen oppinut käsittelemään mielessäni läpi oman tasoni, olen oppinut myös tiedostamaan minkä suuruinen työ, mitkä välitavoitteet ja millainen harjoitussuunnitelma minun pitää tehdä, jotta voin suorittaa hyvin haluamallani tasolla. Ei ole väärin unelmoida isosti ja asettaa tavoitteet korkealle. Täytyy vain osata jäsentää kokonaisuus, jotta ymmärtää minkälaisia panostuksia tavoitteiden saavuttaminen vaatii.

Negatiivinen ajattelija voi niinikään unelmoida isosti, mutta näkee oman tasonsa ja mahdollisuutensa menestyä huonompana kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Negatiivinen ajattelija unelmoi, mutta luovuttaa menestymisen helpommin muille.


Opettele tuntemaan itseäsi ja helpota sillä jännittämistä

Omaa tasoa tulisi pyrkiä katsomaan realistisesti ilman toiveajattelua ja ilman oman itsensä lyttäämistä. Arvioimisessa kannattaa käyttää apuna ympärillä olevia perheen ulkopuolisia tukijoukkoja, jotka ovat asian tuntevia eivätkä liian puolueellisia. Se, että tutkiskelee rauhassa omaa tasoaan ja keskustelee asiasta oman valmentajan kanssa, antaa mielenrauhaa, selkeyttä harjoitteluun sekä parantaa itseluottamusta. Monen ratsastajan kohdalla kilpailujännitys saattaa johtua siitä, ettei ratsastaja ole varma omasta tasostaan ja siitä miten hän tulee selvitytymään radan tehtävistä. Perusteellinen oman tason etukäteen tutkiminen auttaa löytämään sopivan tason kilpailuissa kyseisellä hetkellä, jolloin ratsastajan on myös mahdollista saavuttaa menestystä. Muista myös opiskella mitä milläkin tasolla sinulta odotetaan.

Omaa tasoa voi opetella arvioimaan myös itse, ilman toisen henkilön apua. Kun harjoittelet tuntemaan omaa suoritustasoasi, omia vahvuuksiasi ja heikkouksiasi, voit tulevaisuudessa myös luottaa paremmin omaan tunteeseesi erilaisissa tilanteissa. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä parempi itseluottamus ja sitä nopeampi toimintakyky hevosen selässä. Hyvä tunne ja nopea reaktiokyky taas johtaa hyvään ratsastukseen. Pikku hiljaa ratsastus kehittyy enemmän ja enemmän suuntaan, että sinä itse tunnet ja reagoit ja valmentaja toimii "peilinäsi". Valmentajan kanssa onkin hyvä käydä jatkuvaa avointa keskustelua siitä, millä tasolla milloinkin mennään. Valmentajan arvioon tulisi voida luottaa niin, että se muodostaa yhdessä oman arviosi kanssa riittävän realistisen kuvan tämän hetkisestä lähtötasosta.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

STEP BY STEP: Oman lähtötason arviointi

Mikä on tämän hetkinen tasosi? Oman tason tiedostaminen on tärkeää, jotta osaat asettaa tavoitteesi oikein sekä tehdä hyvän harjoitussuunnit...