Tietoja minusta

sunnuntai 31. lokakuuta 2021

NÄETKÖ VAHVUUDET VAI HEIKKOUDET?

Rakastan tehokkuutta ja olen luonteeltani ihminen, joka tekee aina vähintään kahta asiaa samaan aikaan. Joskus saan hieman kritisoivaa palautetta ympärillä olevilta ihmisiltä siitä, että teen aina niin paljon ja moni on ilmaissut huolensa siitä osaanko koskaan rauhoittua. Olenkin ollut pitkään epävarma siitä, onko väärin tai ehkä epänormaalia että olen aina niin paljon menossa ja pitäisikö minun yrittää opettaa itseäni rauhallisemmaksi. 

Nyt myöhemmällä iällä ja viisaampana olen todennut että se on itseasiassa superhyvä juttu, että tykkää tehdä paljon. Tälläkin hetkellä tässä koneella istuessani ja kirjoittaessani kuuntelen samalla kuulokkeilla musiikkia. Kokonaisuus pitää vain jäsentää niin, ettei homma karkaa käsistä sekamelskan puolelle vaan keskittyminen pysyy olennaisessa. Ei ole paha vaikka tekeekin montaa asiaa samaan aikaan eikä viihdy niin pitkään paikallaan kuin joku toinen. Näen sen positiivisena asiana ja omana luonteenani. En silti oleta että muut olisivat halukkaita elämään samaan tyyliin. Jokaisella meillä on oma rytmimme ja omat prioriteettimme elämässä ja sen ymmärtäminen on tärkeää. 

Omasta itsestä saa ehdottomasti parhaat puolet esiin, kun koittaa nähdä niissä huonoissakin puolissa jotain hyvää ja arvostaa sitä, ettei ole kaikissa asioissa samanlainen kuin muut. Kun näet itse omat vahvuutesi, ne loistaa sinusta myös ulospäin. Omien vahvuuksien selkeä tiedostaminen ja niiden johdonmukainen kehittäminen ei ole ylpeilyä vaan se on vahvuutta.

Hevosten kanssa työskennellessä pätee sama. Täytyy osata nähdä eri hevoset yksilöinä. Kaikilla hevosilla on oma luonteensa ja oma historiansa, joka vaikuttaa paljon siihen miten ne käyttäytyvät. Se, että hevosia on erilaisia, täytyy kokea rikkautena eikä yrittää saada kaikkia hevosia sopimaan samaan muottiin. Jokainen hevonen on oma persoonansa, aivan kuten ihmiset ja mielenkiintoista on, että miten tulla toimeen ja johtaa näitä erilaisia persoonia. Mielestäni ensimmäinen asia on, että löydät jokaisesta yksilöstä ne hyvät puolet ja vahvuudet. Kun osaat nähdä vahvuudet, näet myös mahdollisuudet. Joskus ongelmatilanteessa hyvät puolet saattavat vaikuttaa pieniltä verraten huonoihin puoliin, mutta silloinkin hyvien puolien näkeminen auttaa pääsemään eteenpäin ongelmatilanteesta. Hevosethan eivät halua tietoisesti olla hankalia ja meidän tehtävä on vain näyttää kuinka yhteistyö voi olla kivaa.

Kun viikonloppuna on tullut kisamenestystä, meillä on tapana mennä aina maanantaina laukkabaanalle "kunniakierrokselle" ruusuke suitsissa. Samalla tulee totutettua hevosta suitsissa hulmuavaan ruusukkeeseen, kun täällä Ruotsissa ei useimmiten ole palkintojenjakoa hevosten kanssa. Ja hienoa hevosta voi vielä kerran juhlia! Hevoset tykkäävät kannustamisesta ihan kuten mekin 😀

Helposti sorrumme siihen, että mietimme vain omia heikkouksiamme, kun mietimme mitä meidän pitäisi ja mitä me voisimme kehittää itsessämme. Kehitystä ei kannata lähteä hakemaan miettimällä omia heikkooksia vaan enemmin vahvuuksia. Niitä ominaisuuksia ja piirteitä kehittämällä, joissa olet hyvä ja jotka tiedostat vahvuudeksesi, saat usein nopeammin edistystä ja positiivista palautetta. Se antaa sinulle sitten energiaa pusertaa samalla hieman niiden heikompienkin puolien eteen, jolloin sekään ei tunnu niin isolta urakalta. Tämä on hyvä muistaa myös istuessasi hevosen selässä. 

Me ratsastajat annamme paljon tiedostamattomia merkkejä hevoselle ja hevonen aistii ratsastajasta hyvin helposti positiivisuuden tai negatiivisuuden. Näetkö hevosen hyvät puolet? Oletko ratsastaessasi hevosesi puolella, samassa joukkueessa, kannustamassa hevosta tulemaan paremmaksi siinä mitä pyydät siltä? Vai näetkö hevosesi puutteellisena ja hankalana? Tunnetko ongelmatilanteissa, että itse osaat, mutta hevonen ei vain ymmärrä tai viitsi? Kun harjoittelet jotain uutta asiaa, uskotko että hevosesi pystyy tekemään sen vai oletko lähtökohtaisesti skeptinen hevosesi kykyjen suhteen? Takaan sen, että hevoset tuntevat eron positiivisen ja negatiivisen ratsastajan välillä ja takaan myös, että positiivinen ratsastaja saa aikaan huiman paljon enemmän edistystä. Jos hevonen saa valita, se valitsee itselleen varmasti positiivisen ja kannustavan ratsastajan, joka näkee hevosensa vahvuudet. Joukkueenjohtajan.


Miten löytää oikea suunta kehittymiselle?

Mieti, mitkä ovat hevosesi vahvuudet ja positiiviset puolet. Mitkä harjoitukset tuntuvat helpoilta? Kokeile aloittaa helpoista harjoituksista ja lisää sitten niihin sopivasti pientä haastetta, joka vie kehitystä eteenpäin ja pitää hevosen kiinnostuneena. Jätä heikkouksien harjoittaminen hetkeksi taka-alalle ja katso kuukauden päästä tilannetta uudestaan. Saatat huomata, että ne heikkoudet ovat kehittyneet siinä samalla ihan huomaamatta 😉

Tee vielä sama koskien itseäsi. Mieti, mitkä ovat vahvuuksiasi. Missä jutuissa olet itseasiassa aika hyvä?Onko joitain muita asioita tai luonteenpiirteitä, joita et ehkä ole aiemmin ajatellut vahvuuksiksi, mutta jotka voisivat oikeastaan ollakin vahvuuksiasi? Löydä rohkeasti itsestäsi uusia vahvuuksia! Kokeile lähteä priorisoimaan näiden vahvuuksien kehittämistä ja unohda joksikin aikaa ne asiat, jotka tuntuvat aina tökkivän ja menevän hieman mönkään. 

Kaikkea ei tarvitse osata eikä pystyä tekemään, joten panosta täysillä siihen missä olet hyvä ja tuo hyvät puolesi esiin! Kun pystyt tekemään tämän ensin itsellesi, pystyt tekemään saman myös hevosellesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

STEP BY STEP: Oman lähtötason arviointi

Mikä on tämän hetkinen tasosi? Oman tason tiedostaminen on tärkeää, jotta osaat asettaa tavoitteesi oikein sekä tehdä hyvän harjoitussuunnit...