Tietoja minusta

sunnuntai 22. elokuuta 2021

RATSASTUS ON URHEILUA


Ratsastus on urheilua. Piste. Se, millaista kuntoa se vaatii ratsastajalta, riippuu täysin siitä millä tasolla ratsastetaan ja mitkä ovat ratsastajan tavoitteet. 
Kun puhutaan siitä, millä tasolla ratsastetaan, ei puhuta vain siitä, millä kouluratsastusluokkien vaikeustasolla ratsastetaan vain myös siitä minkä laatuista ratsastus kyseisellä tasolla on. Siihen ei liity vain se, millaiset pisteet saisit, jos menisit esittämään ratsastuksesi kouluradalle. Siihen liittyy myös muun muassa se pystytkö ja jaksatko mukautua hevosesi liikkeisiin istunnallasi mukaan niin ettet itse ole suurin rajoittava tekijä hevosesi suorittamiselle. Pystytkö seuraamaan hevosesi liikettä niin, että hevosesi pystyy liikkumaan rentona ja hyvässä tasapainossa? Itse harjoittelen tätä päivittäin, koska tiedän, ettei siinä voi tulla täydelliseksi koskaan ja tiedän myös, että vain jatkuva harjoittelu pitää yllä jo kertaalleen saavutettua.


Hyvä ja laadukas ratsastus ei ole vain ratsastusta vaan se on yllättävän moniulotteinen kokonaisuus. Kukin ratsastaja käsittää kokonaisuuden omalla tavallaan, mutta suosittelen olemaan avoin sille ajatukselle, että siihen voi vaikuttaa todella monet pienetkin asiat todella monilta eri osa-alueilta. Kun pidät mielesi avoinna tälle ajatukselle niin näet mitä tarkoitan ;) Kokeile miettiä kerran mitä vastaisit, jos sinulta kysyttäisiin että mitä on hyvä ratsastus. Mitä olisit vastannut silloin kun et vielä ratsastanut tai olit vasta aloittanut ratsastuksen? Vastaus voi olla nyt aika eri kuin aiemmin. Mieti miten paljon vastauksesi saattaa muuttua taas vaikka muutaman seuraavan vuoden aikana, kun jatkat ratsastusta! Jo pelkästään ratsastuksen laatu voi tehdä eron 65% ja 70% tuloksen välille. Jos ratsastat rikkeettömiä ratoja ja saavutat keskimäärin 65% tuloksia, voit kokeilla tulostason parantamista sillä, että parannatkin vain oman ratsastuksesi laatua. Aina tulostason korottamiseen ei tarvita vain sitä isommin liikkuvaa hevosta. 




Jos joku kysyy minulta, mikä on minun mielestä hyvää ratsastusta, ensimmäiset ajatukseni liittyvät ratsastajan istuntaan ja sitä kautta siihen kuinka tarkasti ratsastaja tuntee hevosen liikkeen ja erottaa siitä eri ajoitukset. Kun aloittava ratsastaja ratsastaa ravia ensimmäisen kerran, hänen on hyvin vaikea erottaa askeleita toisistaan, koska pääosa keskittymisestä menee varmasti ihan vain hevosen selässä pysymiseen. Kokenut ratsastaja, jolla on hyvä rutinoitunut istunta, voi tuntea tarkasti yhdestä raviaskeleestakin eri vaiheet.



Hyvä istunta ei ole vain tekniikkakysymys. Hyvä istunta vaatii ennen kaikkea ratsastajalta paljon harjoittelua, fyysistä kestävyyskuntoa ja riittävän voimakkaita lihaksia. Jotkut saattavat olla eri mieltä tästä ja perustelevat ehkä mielipiteensä sillä, ettei ratsastus ole voimalaji. Silti pitää muistaa, että voimakkaat harjoitellut lihakset ovat nopeita verraten heikkoihin lihaksiin. Ja ratsastus on ehdottomasti osin tarkkuus- ja nopeuslaji. Se hetki, jolloin sinun kuuluu antaa jokin apu hevosellesi, ei yleensä kestä kauaa, vain silmänräpäyksen ajan. Kun pystyt osumaan oikeaan hetkeen niin apu toimii todennäköisimmin tehokkaasti ja niin kuin sen pitäisi. Jos ajoitus menee hiemankin ennalta tai myöhään, laskee se tehoa välittömästi. Harjoitellut lihakset ovat hyvin hermotettuja. Viestit aivoista kulkevat perille nopeammin ja lihas reagoi nopeammin. 


Riittävän lihasvoiman lisäksi ratsastajalla tulisi olla kestävyyskuntoa, jälleen suhteessa omiin tavoitteisiin. Onhan ratsastus urheilua. Miksi silti niin moni ratsastaja naurahtaa ajatukselle että kävisi lenkillä, vaikka kuitenkin samaan aikaan tähtää ensi kaudelle vaikeampiin luokkiin? Ratsastus ei itsessään ole kestävyyslaji, mutta ratsastuksessa tarvitaan paljon asioita, joita voi saada kestävyysharjoittelun myötä. Itse koen näistä tärkeimmäksi keskittymiskyvyn. Kaikki me tiedämme tilanteen, kun hevosella (tai itsellä) on se tavallista haastavampi päivä ja jonkin aikaa siinä yritettyämme alkaa positiiviset ajatukset hiipua ja turhatuminen tulla tilalle. Tässä kohtaa vanha sanonta sanoo, että ”kun taito loppuu niin väkivalta alkaa”. Mutta mitä, jos laitat sanan taito tilalle kunto? Uskon, että ratsastaja, jolla on hyvä kestävyyskunto tässä tilanteessa on myös parempi kestävyys keskittymiskyvyssä. Keskittymiskyvyllä tarkoitan tässä sitä, että ratsastaja hahmottaa tilanteessa selkeästi mitä itse kehonsa kanssa tekee ja pystyy säilyttämään itsensä positiivisena ja rauhallisena niin ettei siirrä stressiänsä hevoseen, jolloin tilanne pahenee. Kestävyyskunto vaikuttaa myös konkreettisesti sitä kautta, että lihasten täytyy jaksaa olla nopeita. Jos oletat, että hevosesi jaksaa reagoida apuihisi vielä valmennustunnin lopullakin niin sinunkin lihastesi täytyy jaksaa työskennellä pidempään kuin kymmenen minuuttia.


Olen sitä mieltä että hyvä ratsastus vaatii hyvää kuntoa, mutta niin hyvää kuntoa ei saa vain ratsastamalla, ellei ratsasta kokopäiväisesti. Eli useimmiten itse ratsastukseen vaadittava kunto tulisi hankkia muutoin kuin ratsastamalla. Jokainen minuutti, jonka istut hevosesi selässä on aikaa jolloin koulutat hevostasi. Sinun täytyy itse pohtia millainen toivoisit hevosesi olevan ratsastaa ja pyrkiä kouluttamaan hevosta omalla ratsastamisellasi sen mukaisesti. Hevoset ovat herkkiä eläimiä ja reagoivat myös niihin eleisiin, jotka teet tahtomattasi. Jos itse olet alkutunnista jäykkä ja lopputunnista lihaksista loppuu voimat ja reaktiokyky, voit miettiä minkä mittainen aika siihen väliin jää, jolloin olet ratsastajana optimaalinen kouluttamaan hevostasi. Jos toisaalta olet käynyt jo ennen ratsastusta kertaalleen liikkumassa niin että kehosi on saanut jo hieman lämmetä ja vertyä, voit pidentää ainakin alkupäästä tätä optimaalista ratsastusaikaa. Jos toisaalta tuntuu, että lopputunnista keinot alkavat loppua kesken ja hevonen tuntuu usein hankalammalta, olisi ehkä aiheellista parantaa omaa kestävyyskuntoa. Näin jaksat olla hyvä ratsastaja hevosellesi vielä siinäkin tilanteessa, että hevosesi olisi jo vaikka hieman väsynyt.


Kestävyyskuntoa on hyvä parantaa muilla keinoin kuin ratsastuksella, koska ethän halua käyttää hevostasi kuntopyöränä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

STEP BY STEP: Oman lähtötason arviointi

Mikä on tämän hetkinen tasosi? Oman tason tiedostaminen on tärkeää, jotta osaat asettaa tavoitteesi oikein sekä tehdä hyvän harjoitussuunnit...