Tietoja minusta

maanantai 27. syyskuuta 2021

AIKA ALKAA TUUMASTA TOIMEEN ENSI VUOTTA VARTEN


Pikku hiljaa illat alkavat hämärtyä aikaisemmin ja talven harjoittelukausi häämöttää edessä. Nyt onkin hyvä aika vilkaista hieman taaksepäin miltä kulunut vuosi näyttää ja samalla tehdä rohkeasti jo suunnitelmia ensi vuodelle ja aloittaa toiminta niiden edistämiseksi. 


Kulunut vuosi

Tulin tähän vuoteen vailla tarkkoja kilpailusuunnitelmia, koska materiaalini kilpailtavien hevosten suhteen oli hyvin avoin. Jotain odotuksia minulla silti oli tälle vuodelle ja odotukseni ylittyivät selvästi! Oma hevoseni ST Armelo aloitti kilpailemisen toukukokuussa ja nousi heti raketin lailla 6-vuotiaiden hevosten luokkiin ja saavutti viimeisimmissä kilpailuissa jopa kvaalituloksen vaativa A tasolle. 

Yksi omista tavoitteistani tälle vuodelle oli hyvä omasta kunnosta huolehtiminen sekä nopeampi aika loppukesän puolimaratonissa. Pääsin todella hyvin tavoitteeseeni ja paransin puolimaratoniaikaa vuoden 2019 ajasta 1:55 tämän vuoden aikaan 1:46, eli yhteensä jopa yhdeksällä minuutilla! Olen hyvin huomannut samalla kuinka vahva yleiskunto vaikuttaa positiivisesti ratsastukseeni ja auttaa minua keskittymään paremmin. 






Paljon muitakin kivoja asioita on ehtinyt tapahtua tänä vuonna. Yksi niistä on ensimmäisten varsojen syntyminen täällä Enegården tilalla. Yksi tammavarsa ja yksi orivarsa. Varsomiset menivät helpommin kuin olisin ikinä uskaltanut toivoakaan ja varsat näyttävät oikein lupaavilta pieniltä kouluhevosilta 😍.


Tessa ja vastasyntynyt Diana

Diana ulkoilemassa ensimmäistä kertaa

Essi ja vastasyntynyt Morrison

Morrison ensimmäisiä kertoja ulkoilemassa

Aseta tavoitteita, jotka koskevat vain itseäsi, koska itseesi voit aina vaikuttaa

On hyvä olla useampia tavoitteita. Kun pääset etenemään kohti yhtä tavoitettasi, saat intoa ja voimia edetä myös kohti muita tavoitteitasi. Ratsastus voi olla välillä henkisesti raskas laji, koska niin paljon on kiinni siitä, pysyykö hevonen terveenä. Joskus hevonen loukkaantuu juuri kun olette hyvää vauhtia etenemässä kohti päämäärää. Kannattaakin olla joitain tavoitteita, jotka koskevat vain sinua itseäsi ja sinun kehitystäsi ratsastajana ilman hevosta. Jos hevonen loukkaantuu tai on muusta syystä hetken pois treenistä, voit jatkaa silti muiden tavoitteidesi kanssa ja ylläpitää siten omaa motivaatiotasi.

Viime syksy, talvi ja kevät olivat itselleni rankkaa aikaa töiden parissa. Vaikka ensin ajattelin, ettei koronaviruksen tuomat rajoitukset juurikaan vaikuta omaan elämääni, koska elän muutenkin melko eristyksissä täällä omalla tilalla, niin nyt taaksepäin katsoessani huomaan kuinka raskasta se aika silti on ollut. Ei kilpailuja tai muita hevostapahtumia, ei minilomia Saksaan kilpailuja katsomaan, ei vapaa-ajalla kaupungilla käyntiä tai muuta sellaista. Kulutin aikaa töitä tekemällä ja odottaen että elämä alkaisi palautua normaaliksi. Yritin käydä lenkillä aina kun vain aika ja energia riittivät, koska tiesin, että vaikka minulla olikin töistä hieman uupunut olo, osa siitä uupumuksesta oli henkistä. Henkinen uupumus paranee usein liikunnalla, jolloin saa taas energiaa nähdä eri tilanteissa asioiden valoisat puolet. 


Onneksi korona-aika alkaa hellittämään ja paluu normaaliarkeen on jo hyvässä vauhdissa! Nyt onkin hyvä aika alkaa myös tekemään suunnitelmia ensi vuodelle. Ratsastukseen ja fyysisen kunnon kehittämiseen liittyvät tavoitteet täytyy tehdä pitkäjänteisesti ja ajoissa, koska niin oman fyysisen kunnon kuin hevosenkin fyysisen kunnon kehittäminen vie aikaa eikä oikopolkuja ole. Kun valmistautumisen aloittaa ajoissa (melkeinpä eilen 😉), on paljon mukavampi harjoitella kun ei tarvitse harjoitella kiireellä. Kun aloitat konkreettisen harjoittelun ajoissa, tavoitteet eivät tunnu ylimitotetuilta vaan saavutettavissa olevilta. Siten myös oma olo rauhoittuu ja itsevarmuus kasvaa, joka luo taas puolestaan paremman perustan kehitykselle. Asioita, eli tässä tapauksessa toimintaa, ei siis kannata jättää viime tippaan!  

Mitä toiveita sinulla on ensi vuodelle ja missä kunnossa sinä haluat olla ensi keväänä? Jos tavoitteesi on parantua ratsastajana tai nousta korkeammalle tasolle kilpailuissa, mitä jos kokeilisitkin tehdä itsellesi kokonaisvaltaisen suunnitelman tästä hetkestä alkaen?


Porukassa harjoittelusta ponnua

Joskus pitkäjänteinen treenaaminen on helpompaa porukassa ja kutsunkin motivoituneet ratsastajat tänne meidän kivaan porukkaan Enegårdeniin harjoittelemaan talveksi oman hevosen kanssa 😀! Saat monipuolista valmennusta oman hevosen kanssa useampana päivänä viikossa, saat istuntaharjoitusta liinassa meidän hevosen kanssa, ja olet mukana meidän jengissä, josta saat inspiraatiota ja seuraa oheisliikuntaan. Tämä voi tehdä ison muutoksen lähtökohtiisi ensi kaudelle ja on hyvä mahdollisuus etenkin nuorille ratsastajille, jotka tähtäävät maajoukkueeseen. Majoituskin järjestyy, eli ei muuta kuin hevonen autoon ja tänne mukaan jengiin!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

STEP BY STEP: Oman lähtötason arviointi

Mikä on tämän hetkinen tasosi? Oman tason tiedostaminen on tärkeää, jotta osaat asettaa tavoitteesi oikein sekä tehdä hyvän harjoitussuunnit...